Tip dag 1 Zet de thermostaat een graad lager. Deze eerste tip is een open deur. Of beter gezegd een gesloten deur. Sluit alle deuren. Zet de thermostaat een graad lager en verwarm geen ruimtes waar je weinig komt.
Trek een hoodie aan en ga voor lekkere warme pantoffels. Je hoeft geen kou te leiden maar een graad lager kan al aardig besparen op de kosten van het gas. Start vanavond nog sluit alle deuren en zet hier en daar de kachel/radiator uit.
Tip dag 2
Gebruik de waterkoker voor warm water. Het is zuiniger om het water eerst te koken dan het koud op het gas te zetten. Gebruik ook een pan die past op de juiste pit. Met koken op gas gaat veel warmte verloren doordat de warmte als het ware langs de pan gaat. Een waterkoker springt slimmer met energie om en werkt bovendien op stroom in plaats van gas. Stroom is goedkoper geworden in tegenstelling tot gas. Meestal is water voorkoken in een waterkoker nog stukken sneller ook. Win-win dus!
Tip dag 3
In de winter verbruik je veel meer gas dan in de zomer. Voornamelijk aan de verwarming. We zijn dan vaker binnen, maken meer gebruik van verlichting en hangen doorgaans langer voor de buis. Vooral de kachel heeft de invloed op de energierekening. Zo’n 75% van het totale gasverbruik gaat naar de verwarming van het huis, 20% wordt gebruikt voor waterverwarming en 5% voor het gasfornuis. Besparen op gas kan dus het makkelijkst met de verwarming.
Bespaar gas door kieren te dichten. Ramen en deuren die niet goed sluiten, laten veel koude lucht binnenstromen en warmte ontsnappen. Ook via de brievenbus komt veel kou binnen. Met eenvoudige en goedkope middeltjes kun je deze kieren dichten
Tip dag 4
Gebruik af en toe de Airfryer om te koken. Veel mensen gebruiken een Airfryer slechts om patat of snacks erin te bakken. Verse friet uit de Airfryer is dan ook erg lekker en bevat gemiddeld 80% minder vet als gewone frituur. Maar je kunt zoveel meer in dit apparaat bereiden. En je bespaart op je verbruik van gas.
Kijk voor inspiratie en recepten op https://www.airfryertotaal.nl
Tip dag 5
Douchen met een zandloper. Gas gebruik je niet alleen voor je verwarming, maar ook voor heet water. Nu is het natuurlijk heerlijk om lekker lang onder de warme douche te staan in de winter, maar om gas te besparen kan je dat beter niet te vaak doen, jammer. De douchezandloper biedt uitkomst! Deze simpele gadget draai je om als je de douche instapt en het laatste korreltje valt na 5 minuten. Het vergt misschien enige oefening en efficiëntie om een kort doucher te worden, maar het is de besparing waard.
Tip dag 6
Isoleer de cv-leiding. Cv-leidingen die niet geïsoleerd zijn verliezen hun warmte, vooral als deze door koude ruimtes lopen. Cv-leidingen isoleren is gemakkelijk zelf te doen, het materiaal is in elke bouwmarkt te koop en het aanbrengen is erg eenvoudig.
Tip dag 7
Controleer je ketel of kies een moderne hr-ketel.| Wist je dat je met een hr-ketel jaarlijks 15 tot 20 procent minder gas verbruikt dan dan met een gewone cv-ketel? Met een nieuwere ketel kun je eenvoudig gas besparen. Vooral oude modellen cv-ketels verbruiken onnodig veel gas.
Kijk ook eens naar de waterdruk van je ketel en ontlucht regelmatig je radiatoren. Zo blijft je cv-ketel efficiënt werken en verspil je niet onnodig gas.
Tip dag 8
Gas besparen met een waterbesparende douchekop. Als je gaat douchen, gebruik je ook gas om het water op te warmen. Door korter en kouder te douchen kun je al water én gas besparen. Wil je het groter aanpakken? Maak dan gebruik van een waterbesparende douchekop.
Tip dag 9 Pas de temperatuur van je boiler aan. Zet de temperatuur van je gas- of CV-boiler of ketel aan naar 60 graden in plaats van de standaard 80 graden, zodat er minder gas wordt gebruikt. Je Cv-ketel werkt efficiënter op 60 graden Celsius en je CO2 uitstoot is lager
Tip dag 10
Hang je was op.
Heb je de mogelijkheid (lees: ruimte) om de was op te hangen, doe dat dan vooral. Naast de besparing op het energieverbruik, is het óók beter voor je kleding. Kost je alleen iets meer tijd.
Als je gebruik maakt van de droger centrifugeer je was dan op de hoogste stand en droog met een volle machine. Gebruik automatische programma’s. Voor grote gezinnen kies voor een droger die net zo groot is als je wasmachine zodat de hele was in een keer kan drogen en met minimaal een A label. Leeg je pluizenfilter op tijd.
Tip dag 11 Ventileren maar. Onze woningen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Goede isolatie bespaart energie, maar het kan ook problemen opleveren voor het binnenklimaat. Als een woning namelijk helemaal luchtdicht is, wordt het er binnen niet aangenamer en gezonder op.
Hoe kan ik besparen met ventileren? Het klinkt misschien wat raar, energie besparen met ventileren. Maar toch is goede ventilatie een belangrijke manier om minder gas en stroom te verbruiken. Zoals besproken, in een huis dat goed geventileerd is, verbruik je minder energie. Frisse, droge lucht is namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht.) wordt deze warmte op een slimme manier hergebruikt.
Tip dag 12
Pas je inrichting aan. Plaats geen bank of gordijn voor je radiatoren. Gordijnen: niet alleen goed voor de privacy, maar ook als extra isolatie voor je woning. Hou ze dicht om warmte te behouden en gooi ze open zodra de zon schijnt om een beetje warmte mee te pakken.
Tip dag 13
Ramen even open voordat je gaat stoken. Niet onbelangrijk als je goed ventileert, want zonder goede ventilatie ontwikkel je sneller vocht in huis. De lucht die dan binnenkomt is minder vochtig dan de lucht die al in huis hangt. Daardoor warmt het binnen sneller op. Hou die ventilatieopeningen dus open, behalve als je de verwarming net omhoog gooit.
Tip dag 14 Besparen op het energieverbruik van een vaatwasser. Wanneer er maar weinig vuile vaat is, kan het een goed idee zijn om de vaat met de hand af te wassen. Dit geldt ook voor grote pannen of schalen die onnodig veel ruimte in de vaatwasser innemen. Door deze met de hand af te wassen, blijft er meer ruimte over voor andere vaat.
Gebruik de vaatwasser alleen als deze helemaal vol is en kies voor het eco-programma zodat de vaatwasser zo zuinig mogelijk wast. Dit bespaart, afhankelijk van de vaatwasser, energie en vaak ook een hoop water.
Comments