Zoeken

Besparen op energie?
Tip dag 1 Zet de thermostaat een graad lager. Deze eerste tip is een open deur. Of beter gezegd een gesloten deur. Sluit alle deuren. Zet de thermostaat een graad lager en verwarm geen ruimtes waar je weinig komt.

Trek een hoodie aan en ga voor lekkere warme pantoffels. Je hoeft geen kou te leiden maar een graad lager kan al aardig besparen op de kosten van het gas. Start vanavond nog sluit alle deuren en zet hier en daar de kachel/radiator uit.


Tip dag 2

Gebruik de waterkoker voor warm water. Het is zuiniger om het water eerst te koken dan het koud op het gas te zetten. Gebruik ook een pan die past op de juiste pit. Met koken op gas gaat veel warmte verloren doordat de warmte als het ware langs de pan gaat. Een waterkoker springt slimmer met energie om en werkt bovendien op stroom in plaats van gas. Stroom is goedkoper geworden in tegenstelling tot gas. Meestal is water voorkoken in een waterkoker nog stukken sneller ook. Win-win dus!


Tip dag 3

In de winter verbruik je veel meer gas dan in de zomer. Voornamelijk aan de verwarming. We zijn dan vaker binnen, maken meer gebruik van verlichting en hangen doorgaans langer voor de buis. Vooral de kachel heeft de invloed op de energierekening. Zo’n 75% van het totale gasverbruik gaat naar de verwarming van het huis, 20% wordt gebruikt voor waterverwarming en 5% voor het gasfornuis. Besparen op gas kan dus het makkelijkst met de verwarming.


Bespaar gas door kieren te dichten. Ramen en deuren die niet goed sluiten, laten veel koude lucht binnenstromen en warmte ontsnappen. Ook via de brievenbus komt veel kou binnen. Met eenvoudige en goedkope midde