top of page
Zoeken

Geen rem op de gasprijzen: braken ze dinsdag door de 100 euro, inmiddels is de 160 euro aangetikt

Bijgewerkt op: 27 dec. 2022


Het is volop in het nieuws. De energieprijzen reizen de pan uit.


De verwachting is dat de prijzen omhoog gaan. Is er reden tot paniek? Iedereen roept van alles maar krijgt u straks de rekening?



Waarom gaat de prijs zo snel omhoog?

- Door het economisch herstel na Corona is er meer vraag.

- Mensen werken thuis

- De gasvoorraden zijn beperkt door een koel voorjaar.

- Nerveuze groothandelaren kopen groter in i.v.m. de prijsstijging

- Er is grootschalig onderhoud aan de Noorse gasvelden

- Terugschroeven gaswinning in Groningen

- Rusland weigert meer te leveren dan contractueel is afgesproken.


Is het tijdelijk of blijven de prijzen stijgen?

Een verwachting uitspreken over de ontwikkeling van energieprijzen is dus best lastig. De energiemarkt is een dynamische markt waarin prijzen snel kunnen veranderen. In het verleden was er ook sprake van verhoging van de prijzen en hebben velen een contract afgesloten bij Eneco welke de eerste leverancier was die een 3 jarig contract aanbood. Hierna zijn de prijzen alleen maar gedaald en velen betaalden nog 2 jaar een hoger tarief.


Onze regering kan de gasprijzen bevriezen en de belasting op stroom verlagen. In Frankrijk is dit al gebeurd. Maar onze regering wil van het gas af dus het is maar de vraag of zij dit gaan doen. Misschien onder druk van de Europese Unie?


Onze economie hersteld minder snel en het concurrentievermogen van de Europese Unie wordt bedreigd. Het Europees parlement en de milieuministers van de Europese Unie komen deze week bij elkaar om te praten over mogelijke maatregelen.


Ik kan mij goed voorstellen dat je je afvraagt of het verstandig is om op dit moment (7 oktober 2021) een nieuw energiecontract af te sluiten. Dit is afhankelijk van je situatie.


Waarschuwing

Het kan verleidelijk zijn om zo snel mogelijk een contract af te sluiten voor de maximale periode. Hoe handig dat er dan precies een leverancier contact met je opneemt met een aanbieding. De leveranciers gaan natuurlijk weer als gekken met de consumenten bellen om hun producten te verkopen. Mogelijk is een meerjarig contract niet de beste oplossing voor jou. Dus ga hier niet meteen op in.



Wat kan je doen? Pak je contract erbij. Heb je een vast of variabel contract?


Vast contract

Blijf nu zitten bij je huidige energieleverancier. Met een vast contract heb je ook de tarieven vastgezet op het moment dat je het contract hebt afgesloten. Die tarieven zijn veel lager dan de tarieven die je nu aangeboden worden.

Variabel contract Heb je een variabel contract (zonder einddatum) met variabele tarieven? Dan betaal je nu hoge tarieven. Een vast contract is vaak goedkoper. Met een vast contract van 1 jaar krijg je behalve korting ook een welkomstbonus. Het is vaak voordeliger om elk jaar een welkomstbonus bij een nieuwe overstap te ontvangen dan één keer een contract voor 5 jaar aan te gaan. Daar moeten we wel bij zeggen dat je soms een deel van het cadeau via de rekening terugbetaald en dat mensen die voor deze ‘Coronastijging van de energietarieven’ toch een meerjarig contract hebben afgesloten goede zaken hebben gedaan.

Op het moment dat jouw contract voor energie is afgelopen, is het verstandig om een vergelijking te maken met diverse energie aanbieders. Kijk naar de prijzen voor het komende jaar en vergelijk deze onderling met elkaar. Let daarbij goed op alle afzonderlijke kosten en de wijze waarop, deze in rekening worden gebracht. Hierdoor kun je namelijk een flinke besparing op jaarbasis realiseren. Het is verstandig om een vergelijking te maken van de totale kosten die je op jaarbasis verwacht te maken voor elektriciteit en gas. De korting wordt hierin verwerkt maar het eventuele cadeau niet. Dit maakt het allemaal erg ondoorzichtig. Toch een vergelijking maken loont. De duurste is bij gemiddeld verbruik 59 euro per maand duurder dan de goedkoopste.

Wist je dat je al een nieuw contract met de huidige tarieven kunt afsluiten een aantal maanden voor de eindedatum. Kijk op de website van jou leverancier.

댓글


bottom of page